Elisa Göös: ”Kotiseututyöhön uutta virtaa Kotiseutusäätiön tuella”

Elisa Göös

Elisa Göös. Kuva: Markku Selinummi.

Kotiseutuliiton valtuuston jäsen, Janakkalassa asuva Willa Göösin omistaja Elisa Göös lahjoitti Kotiseudulle-keräykseen.

– Aktiivisella kotiseututyöllä voi vaikuttaa niin moniin eri tahoihin. Nuorten kannustaminen mukaan toimintaan on ensiarvoisen tärkeää tulevaisuuden kannalta. Nuorilla on juuri nyt oikea aika luoda kotiseudustaan omannäköistään ja astua näkyvästi esiin paikallisissa kotiseutuyhdistyksissä. Muutosta tarvitaan! Göös perustelee lahjoitustaan.

– Maailmassa on paljon asioita mihin voi ja pitäisikin lahjoittaa. Kun olen nähnyt Afrikkaa ja olen Nakurun lastenkodin sisarusten kummi, tiedän, että vuosittainen lahjoitukseni menee juuri oikeaan tarkoitukseen, näiden lasten koulutukseen. Tunnen suurta iloa, että näin voin auttaa edes paria lasta maailmassa. Kun kaikki tekisivät pieniä tekoja, maailma olisi parempi paikka elää.

Mutta mitä yhteistä on lahjoittamisella Nakurun lastenkodille tai lahjoittamisella Kotiseutusäätiölle?

– Yhteinen nimittäjä on tulevaisuus, koulutus ja kotiseutu. Nakurun lastenkodista on esimerkkejä lapsista, jotka ovat menestyneet maailmalla ja kotiseuduillaan.

Göös kertoo myös esipolviensa olevan esimerkkinä ja kannustajana lahjoitukselleen.

– Kun suvussa on jäseniä, jotka ovat aikanaan lahjoittaneet maata, jotta Janakkalaan Hyvikkälän kylälle saataisiin koulu, niin eihän tässä voi sukuaan huonompi olla! Fanny Göös (o.s. John) oli lahjoittaja, jotta lapsille taattaisiin koulusivistys.

Uudenlaista virtaa kotiseututyöhön

Göösin mukaan Kotiseutusäätiön apurahoilla on ehdottomasti tarvetta akateemisten tutkimushankkeiden lisäksi yhdistystoiminnan arkisissa hankkeissa, kuten kotiseutulehtien ja kyläkirjojen tekemisessä sekä kotiseutumuseoiden hoitamisessa.

– Säätiö on apuna ja tukena niin paikallisessa kuin valtakunnallisessa kotiseututyössä myös tulevaisuudessa. Kotiseudusta huolehtiminen on aina trendikästä.

– Kotiseututyö tarvitsee uudenlaista ”virtaa”. Tutkimusta, uusia toimintamalleja, uudenlaista tekniikkaa ja ajanmukaista koulutustakin kotiseututyön jatkuvuuden turvaamiseksi. Nuoria toimijoita! Ja erilaisia keinoja kotiseudun tulevaisuuden turvaamiseksi kotoisana asuinympäristönä.

Göös näkee myös merkittävänä nuorten tukemisen ja innostamisen hakemaan apurahoja Kotiseutusäätiöltä.

– Tällainen tuen mahdollisuus on tarpeellinen, jotta nuoret pitäisivät kotiseudusta huolta ja turvaisivat kotiseutu-, kaupunginosa- ja kyläyhdistysten tärkeän toiminnan kotiseuduillaan, sivistys- ja kulttuuripuolta unohtamatta.

Tätä ei voi ohittaa!

Göös rohkaisee muitakin lahjoittamaan Kotiseudulle-keräykseen. Hän kannustaa myös yrityksiä ja kuntia mukaan tukijoiksi.

– Paikalliset kotiseutuyhdistykset ovat jo muutamat tukeneetkin säätiön perustamista, mutta vielä voi tulla mukaan lahjoittajaksi. Ja jokainen yksityinen kotiseudustaan ja kotiseututyön merkittävyydestä pitävä ja oman kotiseutunsa kotiseutuyhdistykseen kuuluva voi myös lahjoittaa. Lahjoitus voi tulla sitten joskus takaisin apurahan muodossa.

– Suomen Kotiseutuliiton tunnuksessa heraldiset linnakkeet kuvaavat yhteiskunnan suunnitelmallista kehittämistä. Keskellä oleva kukka kuvastaa kotiseudun luontoa ja sen suojelua. Siis kyse on kehittämisestä ja luonnonsuojelusta kotiseututyössä. Ei tätä voi ohittaa!

Pidetään yhdessä kotiseuduista huolta!

Kotiseudulle-keräykseen voi osallistua keräystilille annettavin lahjoituksin. Pidetään yhdessä kotiseuduista huolta ja annetaan kotiseututyölle kirkas tulevaisuus!

>> Lahjoitusohjeet

Kiitämme lämpimästi kaikkia Kotiseutusäätiön perustamista tukeneita yrityksiä,  yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä.