Kotiseutuliiton varapuheenjohtaja Teppo Ylitalo: ”Kotiseudusta huolehtiminen kuuluu meistä jokaiselle”

Teppo Ylitalo. Kuva: Leena Hjelt.

Kotiseutuliiton valtuuston varapuheenjohtaja, lapualainen väitöskirjatutkija Teppo Ylitalo lahjoitti Kotiseudulle-keräykseen.

– Kotiseututyö ansaitsee ja tarvitsee tukijoita. Jokainen kotiseutu on arvokas ja kaikilla meistä on oikeus kotiseutuun, siihen tunteeseen ja kokemukseen, että olemme jossakin paikassa kotonamme, Ylitalo perustelee lahjoitustaan.

Hänen mukaansa kotiseudun muodostavat yhteisön tarinat, sen tapahtumat, ympäristö ja ihmiset. Kotiseutu ei ole jossakin menneessä, se on tässä ja nyt. Kotiseutu on yhdessä tekemistä ja toisista välittämistä – sitä, mikä on meille yhdessä tärkeää.

– Siksi ajattelen, että kotiseudusta huolehtiminenkin kuuluu meistä jokaiselle: vanhalle ja nuorelle, paikallaanpysyvälle ja reissaajalle, niillekin jotka ajattelevat, että ei kuulosta minun jutultani. Jokainen meistä rakentaa omaa kotiseutuaan, itselleen ja muille.

Ylitalo pohtii Kotiseutusäätiön apurahojen käyttökohteita:

– Kotiseutu ei ole koskaan ollut paikallaan pysyvä ja muuttumaton, eikä sellaista ole myöskään kotiseututyö. Siksi Kotiseutusäätiön apurahoja tarvittaisiin ennen muuta uudenlaista yhteisöllisyyttä luoviin ja uudenlaisia kotiseututyön välineitä käyttäviin projekteihin.

– Oleellisen tärkeää on, että tarpeet ja visiot lähtevät paikalliselta tasolta. Monta kertaa kuulee sanottavan, että kyllä meillä ideoita olisi, kun vain olisi resursseja. Siksi Kotiseutusäätiö on mitä mainioin keksintö.

Maakunnista merkityksellisiä kotiseutuja

Ylitalo tekee väitöstutkimusta Helsingin yliopistoon modernien maakunnallisten identiteettien rakentumisesta Suomeen ja erityisesti Etelä-Pohjanmaalle. Hän arvioi Kotiseutusäätiön merkitystä myös maakuntauudistuksen näkökulmasta:

– Vuoden 2020 alussa toimintansa aloittavat uudet maakunnat luovat uudenlaista tarvetta ja mahdollisuutta myös aikaisempaa laajempaan alueelliseen kotiseututyöhön. Sinnekin tarvitaan tulevaisuudessa Kotiseutusäätiön tukea.

Uusien maakuntien tehtäviin kuuluu myös identiteettityö, mitä Ylitalo pitää hyvänä asiana.

– On tärkeää, että maakunnissa mietitään aktiivisesti, mikä sitoo maakunnan ihmisiä yhteen. Se ei tarkoita vanhojen hauskojen heimopiirteiden esiin kaivamista eikä mitään yhtä päälle liimattua maakunta-identiteettiä, vaan niiden asioiden etsimistä ja vahvistamista, jotka yhdistävät ihmisiä ja jotka rakentavat maakunnista merkityksellisiä kotiseutuja.

Kätevää ja tehokasta

Ylitalo kannustaa muitakin lahjoittamaan Kotiseudulle-keräykseen. Lahjoituksen summa ei ole tärkeintä, vaan halu osallistua.

– Kotiseudulle-keräykseen osallistuminen ei tietenkään ole ainut tapa tukea kotiseutuja ja kotiseututyötä. Mutta se on kätevää ja tehokasta. Pienistä puroista kasvaa suuri joki, jolla voi tehdä paljon hyvää.

Kukin voi ottaa osaa mahdollisuuksiensa mukaan. Jokainen lahjoitus on arvokas, oli se sitten pieni tai suuri.

Pidetään yhdessä kotiseuduista huolta!

Kotiseudulle-keräykseen voi osallistua keräystilille annettavin lahjoituksin. Pidetään yhdessä kotiseuduista huolta ja annetaan kotiseututyölle kirkas tulevaisuus!

>> Lahjoitusohjeet

Kiitämme lämpimästi kaikkia Kotiseutusäätiön perustamista tukeneita yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä.